مرکز مطالب مطالب آموزشی |
|||
چهار شنبه 18 ارديبهشت 1392برچسب:, :: 11:29 :: نويسنده : میکائیل صادقی
آشنایی با سیستم آموزشی در مدارس ژاپنژاپن فقط به نه سال تحصیلات اجباری نیاز دارد. سیستم آموزشی ژاپن از شش سال دوران ابتدایی، سه سال راهنمایی و سه سال دبیرستان تشکیل می شود.
دوران ابتدایی در ژاپن بسیار سازمان یافته اما در عین حال مفرح است و بر مسئولیت اجتماعی و فعالیت های گروهی تکیه دارد. تعداد دانش آموزان ابتدایی ژاپنی که می گویند از مدرسه لذت می برند از دانش آموزان ابتدایی امریکایی که از مدرسه رفتن لذت میبرند بسیار بیشترند. تحصیلات برای آنها تا دوران راهنمایی و دبیرستان که در طول آن مجبورند برای کنکور حفظ کردنی ها و مسائل ریاضی و علوم سخت و زیادی را متحمل شوند، مشکل نیست.
سال تحصیلی ژاپنی و مدرسه سال تحصیلی ژاپنی حدود 210 روز طول می کشد. این میزان در ایالات متحده 180 روز، در چین 251 روز، در کره جنوبی 220 روز می باشد. ژاپنی ها برای شروع دوران تحصیل اهمیت بیشتری قائل هستند تا اتمام آن. وقتی کودکی وارد دبستان می شود جشن های بزرگی برای او می گیرند و هدایای گرانبهایی هم هدیه می کنند تا زمانی که او از دبیرستان یا دانشگاه فارغ التحصیل می شود.
یک هفته مدرسه های ژاپن هفته درسی پنج روزه در سال 2002 در ژاپن بنیان گذاری شد. قبل از دهه نود بچه ها فقط شنبه ها صبح به مدرسه می رفتند و در سال 1992 آنها یک هفته در ماه هفته مدرسه داشتند که این مقدار در سال 1995 به دو بار در ماه و نهایتاً در سال 2003-2002 به یک سال تحصیلی افزایش یافت.
کلاس های تمیز در ژاپن سوجی (پاکسازی مقدس) به زمان 15 دقیقه ای در روز گفته می شود که همه فعالیت های بچه ها متوقف شده و همه به تمیز کردن مدرسه کمک می کنند. معمولاً معلمین و مدیران هم کمک کرده و به بچه ها ملحق می شوند. مدارس ژاپن خدمتکار ندارند زیرا دانش آموزان و کارکنان همه تمیزکاری را انجام می دهند. بچه های دبستانی، راهنمایی و دبیرستان همه راهروها، کلاس ها و حیاط مدرسه را بعد از ناهار و قبل از رفتن به خانه جارو کشیده و تمیز می کنند. آنها حتی پنجره ها و توالت ها را هم تمیز کرده و سطل های زباله را هم تخلیه می کنند. آنها اعتقاد دارند که تحصیل فقط یاد دادن درس های مختلف به دانش آموزان نیست، همکاری با دیگران، اخلاقیات، حس مسئولیت پذیری و رفتار اجتماعی نیز بخشی از آن است. با این روش دانش آموزان می فهمند که اگر کثیف کاری انجام دهند خودشان موظف به تمیز کردن آن هستند به همین ترتیب سعی می کنند همه چیز را تمیز نگه دارند.
ساعت ناهار در مدارس ژاپن همه بچه های دبستانی در مدرسه غذا می خورند و حدود 8 درصد از دانش آموزان دوره متوسطه هم همینطور. دانش آموزان ژاپنی در کلاس درس غذای خود را میل می کنند (هیچ بوفه یا کافه تریایی در مدارس ژاپن وجود ندارد) و خودشان به آماده کردن و سرو غذا کمک می کنند. غذا در سینی های مخصوص استیل توسط دانش آموزانی که لباس و دستکش مخصوص پوشیده اند، سرو می شود. غذا معمولاً در آشپزخانه ای که در طبقه اول مدرسه قرار گرفته است درست شده و بعد به کلاس های منتقل می شود. غذاها معمولاً گوشت قرمز، سیب زمینی و سبزیجات؛ نودل مخلوط شده با آجیل و طالبی؛ برنج و کاری و سالاد و ترشی؛ سوشی به همراه سوپ و میوه می باشد. هزینه غذا چیزی در حدود ماهانه 450 دلار در دبستان و 550 دلار در متوسطه می باشد. بچه ها باید همه چیز بخورند و اگر معلمی کمی برنج یا هر ماده غذایی دیگر در ظرف دانش آموزی پیدا کند او را مجبور خواهد کرد آن را بخورد.
معاینات پزشکی و سلامتی و تهویه مطبوع در مدارس ژاپن دانش آموزان بطور اجباری و رایگان مورد آزمایشهای پزشکی قرار میگیرند. شنوایی، بینایی، و سیستم تنفسی آنها چک میشود. دندانپزشکان، دندانهای آنها را معاینه میکنند. نمونه ادرار آنها جهت تشخیص دیابت و عفونتهای ادراری به آزمایشگاه فرستاده میشود. یونیفرم و لباس های دانش آموزان ژاپنی بچه های کوچک کلاه های رنگی سر می گذارند و علامت هایی به شانه هایشان وصل می کنند که سال تحصیلی آنها را نشان می دهد. در دبستان، معمولاً دانش آموزتن یونیفرم تن نمی کنند اما برای دوره متوسطه و دبیرستان پوشیدن یونیفرم الزامی است. یونیفرم تابستان و زمستان دانش آموزان ژاپنی با هم متفاوت است. همانطور که انتظار می رود بچه ها سعی می کنند یونیفرم هایشان را به شکلی متفاوت بپوشند. دخترها معمولاً یقه بلوزهایشان را برمی گردانند یا دامن هایشان را بیش از حد بالا می کشند تا کوتاه تر شود. آنها معمولاً در کیف های خود لوازم آرایش دارند و بعد از تعطیلی مدرسه از آن استفاده می کنند!
قوانین مدارس ژاپن در 1870، ویلیام" الیوت گریفین" اعلام کرد که دانش آموزان ژاپنی باید با فروتنی، خلاقیت، اطاعت، احترام و ادب خود دل معلم خود را شاد کند. خارجی هایی که در مدارس ژاپنی درس خوانده اند می گویند که این گفته "گریفین" هنوز در مدارس ژاپن اجرا می شود. مدارس ژاپن قوانین خاصی برای بلندی ناخن و مدل مو دارند. استفاده از لوازم آرایش ممنوع بوده و بچه هایی که موهای بلند یا رنگ شده دارند معمولاً جریمه می شوند. با کسانی که علائم خود محوری و تک روی از خود بروز می دهند برخورد میشود.
وسعت کلاس های مدارس ژاپن و سازماندهی دانش آموزان تعداد دانش آموزان در هر کلاس معمولاً بیشتر از امریکا است. نسبت معلم به شاگردان در ژاپن 1 به 21 است اما یک کلاس عادی دبستان معمولاً 31 تا 35؛ راهنمایی 36 تا 40 و دبیرستان 45 دانش آموز دارد. وقتی از معلمین سوال می شود که تعداد ایده آل برای دانش آموز در یک کلاس چقدر است آنها 21 تا 25 نفر پاسخ می دهند. معلمین کلاس را به چند گروه تقسیم کرده و سرگروهی برای هر کدام تعیین می کند. تاکید بسیاری بر عملکرد هماهنگ گروه وجود دارد. اگر یکی از شاگردان کاری که به او محول شده را انجام ندهد یا طبق گروه رفتار نکند، بچه های دیگر اختیار دارند که به او برای همکاری فشار بیاورند. تحقیقات نشان داده است که دانش آموزان ژاپنی به طور متوسط حدود یک سوم زمان بیشتری به یادگیری در هر کلاس صرف می کنند تا دانش آموزان امریکایی. بچه های ژاپنی تکالیف تابستانی زیادی دارند. از گذشته زیاد سوال کردن سر کلاس خجالت آور بوده است. سال بالایی یا سال پایینی بودن در طریقه برخورد دانش آموزان اهمیت زیادی دارد.
تکنولوژی آموزشی در ژاپن طبق آخرین آمار، در ماه مارس 2010، 56،000 مدرسه دولتی در ژاپن از تخته سیاه های الکترونیکی استفاده می کردند. که نسبت به سال گذشته، سه برابر شده است.
آموزش شنا در مدارس ژاپن تقریباً همه مدارس ژاپن یک حیاط در فضای باز دارند. در دوران ابتدایی آموزش شنا بخشی از برنامه درسی دانش آموزان است و در طول تابستان نیز به صورت رایگان برگزار می شود.
والدین و مدارس در ژاپن در تحقیقی که در سال 2005 انجام گرفت مشخص شد که 80 درصد از والدین ژاپنی نگران وضعیت درسی فرزندانشان هستند. انجمن های اولیا و مربیان در ژاپن تحت نظارت مدرسه تشکیل می شود و والدین معمولاً فعالیت زیادی در آن دارند. تحصیلات در ژاپن و مادران خانواده ها در ژاپن اساس و بنیاد برنامه های مدرسه هستند و از آنجا که پدر خانواده ندرتاً خانه است، بیشتر مسئولیت برای اطمینان از عملکرد خوب بچه ها بر عهده مادر خانواده است. اوست که به تکالیف بچه ها رسیدگی می کند، برای آنها کتاب می خواند و حتی بعضی اوقات که بیمار هستند به جای آنها به مدرسه می روند و در نیمکت های بزرگ مخصوصی که ویژه مادران است می نشینند تا فرزندانشان از درس های عقب نمانند. اگر بچه ای در مدرسه نتواند نمرات خوب بگیرد، این مادرش است که سرزنش می شود نه کودک. بیشتر حس موفقیت مادران به دستاوردهای فرزندانشان در مدرسه بستگی دارد و او تلاش زیادی برای کمک به آنها می کند. درک جامعه از موفقیت یک زن بعنوان یک مادر تا حد زیادی به عملکرد فرزندان او در مدرسه وابسته است.
اوقات فراغت دانش آموزان ژاپنی بچه های دبستانی اگر خیلی مشغول تکالیف بعد از مدرسه خود نباشند وقت آزاد زیادی برای بازی کردن با دوستانشان بعد از مدرسه دارند. بچه های راهنمایی و دبیرستان معمولاً ساعت 4 بعدازظهر به خانه می آیند، یک وعده غذای سبک و سریع می خورند و معمولاً سه بار در هفته در کلاس های فوق العاده که از 5 تا 10 شب است شرکت می کنند. گاهی اوقات در روزهای تعطیل آخرهفته هم کلاس فوق العاده دارند. بچه های دبستانی دو تا سه بار در هفته شدیداً درگیر هستند و دختران معمولاً در کلاس های باله، رقص و پیانو شرکت می کنند و پسرها معمولاً بیس بال یا کاراته کار می کنند. هم دختران، هم پسران در کلاس های انگلیسی، خطاطی، حساب یا شنا شرکت می کنند. زندگی در دوران دبیرستان دبیرستان در ژاپن تعطیلات تابستانی کوتاه تر اما تعطیلات زمستانی بلندتری نسبت به امریکا دارد. در یک روز مدرسه، دانش آموزان ژاپنی به طور متوسط از 8:30 صبح تا 4 بعدازظهر در مدرسه حاضر می شوند و برحسب مدرسه ای که می روند، 2 تا 6 ساعت تکلیف در منزل دارند. بچه ها و نوجوانان ژاپنی و تلفن همراه بر اساس آمار دولتی در سال 2008، 31 درصد از بچه های دبستانی همراه خود موبایل دارند. شرکت DoCoMo Mo یک خط تولید برای موبایل های مخصوص بچه های کوچک دارد که نرم افزار روی آنها از کتا ب های مصور تا برنامه های درسی برای کمک به یادگیری آنها در خود دارد. دانش آموزان معمولاً زیر میز خود مشغول فرستادن ایمیل و اس ام اس یا حتی عکس گرفتن هستند. حتی در مدارسی که تلفن همراه ممنوع است، متوقف شدن کلاس درس بخاطر زنگ موبایل دانش آموزان کاملاً عادی است. دانش آموزان پراسترس ژاپنی در تحقیقی که در سال 1996 در اوزاکا انجام گرفت مشخص شد که 80 درصد از دانش آموزان دبیرستانی احساس استرس دارند، 86 درصد به اندازه کافی نمی خوابند و 40 درصد در شب کمتر از 6 ساعت خواب دارند. «سخت درس خواندن باعث می شود گاهی احساس بدبختی کنم. اما در این زمان ها خودم را تشویق کرده و می گویم صبر کن و نتیجه اش را ببین.»
کودکان با نیازهای خاص و ناتوانی های یادگیری با بچه های دیگر در یک کلاس می نشینند اما در کلاس های دیگری که به نیازهای خاص آنها توجه اکید می شود نیر شرکت می کنند. بچه های باهوش ژاپنی در سال 1995، یک کودک 9 ساله ژاپنی در کنکور دانشگاه لویالا قبول شد. یک سال بعد، در سن 10 سالگی از آن دانشگاه فارغ التحصیل شد. این کودک می توانست از 8 ماهگی، تیتر های تلویزیون را بخواند و در یک سالگی می توانست از منو رستوران غذا سفارش دهد. مادرش از او خواسته بود که در مکان های عمومی صحبت نکند چون از خیره شدن مردم خسته شده بود. در سن 4 سالگی به او گفته شده بود که حافظه تصویری و IQ برابر با 200 دارد. او در حومه شیکاگو بزرگ شده بود و عاشق ریاضیات و موسیقی بود. نظرات شما عزیزان:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() پيوندها
![]() نويسندگان |
|||
![]() |